#Contextbewust: 21e eeuwse vaardigheden

Iedere maand schrijft een van de creatievelingen van TriMotion een blog over over wat hem/haar bezighoudt. Deze maand is Jetse Oude Avenhuis aan de beurt! Hij duikt in de wereld van 21e eeuwse vaardigheden. 21e eeuwse wat?! Hij legt het graag voor je uit! 

Het afgelopen jaar zijn we bij de HAN University of Applied Sciences voor de opleiding Project Management Infra bezig geweest met 21e eeuwse vaardigheden. We wilden mensen laten fascineren over de rol die ze kunnen spelen binnen hun werk. Mensen die in de waan van de dag zitten, met stroperige systemen te maken hebben, binnen vastgeroeste organisaties werken of het perspectief even kwijt zijn. Aan de hand van de 21e eeuwse vaardigheden kan je nieuwe perspectieven bieden. 21e eeuwse vaardigheden zijn op verschillende manieren toe te passen, over het algemeen komen vier belangrijke kaders terug: sociale vaardigheden, persoonlijke vaardigheden, eigen regie en digitale geletterdheid. De reden dat deze vaardigheden nu zo relevant zijn is omdat onze arbeidsmarkt snel aan het veranderen is. Arbeid wordt flexibeler, is meer op vaardigheden gericht en sommige arbeid verdwijnt door automatisering. Om als werknemer of ondernemer relevant te blijven moet je autodidactisch ingesteld zijn en de ontwikkelingen binnen jouw werkgebied bijhouden. Maar hoe vind je nou balans en helderheid in een wereld waarin we zo veel moeten en alles zo snel gaat? In een wereld met een prestatiemaatschappij waarin we zo hard mogelijk vooruit willen gaan en stress beroepsziekte nummer één is?  

We moeten steeds meer van onszelf binnen onze prestatiemaatschappij. Een uitdagende baan, reizen, sporten, luxe spullen kopen, boeken lezen, een nieuwe studie starten, up-to-date zijn met de gebeurtenissen in de wereld en een sterke relatie (behouden) met al onze vrienden en familie. Uiteraard moet dit allemaal zo efficiënt mogelijk zodat we zoveel mogelijk in een dag kunnen proppen. De mooie momenten gooien we op social media en de slechte proberen we snel te vergeten. Het algemene antwoord op de vraag hoe het met iemand gaat is dan ook vaak ‘druk, druk, druk’. De coronacrisis heeft er misschien voor gezorgd dat we minder buiten de de deur zijn, maar het thuiswerken zorgt weer voor andere problemen. Zo heeft recent onderzoek (2020) van het Nationaal Centrum Preventie Stress en Burn-out aangetoond dat sinds de coronacrisis het aantal verborgen burn-outs is verviervoudigd. Dat betekent dat bijna 1 op de 4 thuiswerkers die - als de stress toeneemt binnen drie tot zes maanden- omvalt. Dit vormt een groot probleem voor onze maatschappij en economie. 

Met 21e eeuwse vaardigheden willen we dit probleem aanpakken. Wij geloven dat mensen die in hun eigen kracht en vakmanschap staan positieve veranderingen kunnen aanbrengen in hun omgeving zonder dat stress of frustratie de overhand neemt. Deze kracht willen we aanwakkeren door de meest essentiële principes voor een professional in de 21e eeuw grijpbaar te maken. Principes over onderwerpen als mentale weerbaarheid, sociale vaardigheden, creativiteit, systeem denken en anderen. De kern van 21e eeuwse vaardigheden draait om de vraag: hoe kan jij voor jouw omgeving betekenisvolle waarde creëeren. Om op deze vraag antwoord te krijgen moet je nieuwsgierig zijn, open staan en vooral goed naar jezelf kijken. 

De Spaanse schrijver Baltasar Gracian schreef ooit: ‘zelfreflectie is de school van wijsheid’. Dat is precies waar deze 21e eeuwse vaardigheden over gaan: persoonlijk leiderschap en zelfreflectie om binnen je eigen werkveld het positieve verschil te kunnen maken. Er zijn duizenden manieren om dit verschil te maken, maar hiervoor is wel de juiste mentaliteit en perspectief nodig. Het perspectief dat uit gaat van het goede in de mens en de mentaliteit dat iedereen verschil kan maken. Ik geloof in deze filosofie en werk met veel plezier en passie om dit verder uit te rollen. Zodat iedereen in de maatschappij mee kan doen en betekenisvolle waarde kan creëeren.

Geschreven door:

Jetse Oude Avenhuis

Deel deze pagina:

3 redenen waarom Right to Challenge een must-have is voor elke buurt

Dit is het samenwerken van de toekomst

Gamification: wat ik in twee weken heb geleerd