3 redenen waarom Right to Challenge een must-have is voor elke buurt

Dit zijn 3 redenen waarom de Right To Challenge een aanwinst is voor jouw buurt!

Hoe ziet de Right to Challenge er precies uit in de praktijk? Deze bewoners uit Rotterdam vertellen wat de Right to Challenge tot een succes maakt in hun straat. (0:22–01:05, Binnen 45 seconden een praktijkvoorbeeld!)

1. Wij in plaats van zij

Het onbegrip tussen gemeente en bewoners is soms groot. 

Door gebrek aan inlevingsvermogen en samenwerking ontstaat een ZIJ tegen WIJ gevoel. Partijen begrijpen elkaar niet goed. Als bewoner voel je weinig verantwoordelijkheid voor het groen dat de gemeente moet onderhouden. Als gemeente begrijp je misschien niet hoe belangrijk de speeltuin in de wijk is. Wat er precies speelt in de wijk is moeilijk te zien op papier.

De gebruikers zijn de experts. Waarom gebruiken we ze dan zo weinig?

“Samenwerken is toch leuker dan tegenwerken”

Visuele schets van de omgevingswet.

Ga aan de slag met de omgevingswet: Aandeslagmetdeomgevingswet.nl

2. Geeft bewoners een stem

In Utrecht heeft een basketbalvereniging gebruik gemaakt van de Right To Challenge. In plaats van een uitgebreide derde helft, wordt er nu tijd geïnvesteerd in het managen van de lokale sporthal. De contributie werd te duur met het huidige beleid van de gemeente.

Doordat de vereniging lokaal meer voor elkaar krijgt dan de gemeente, staat de vereniging er nu een stuk beter voor.

‘’ Er wordt meer gesport en de hal is beter bezet (…) Vrijwilligers die hiervoor nog onbekend waren, leveren nu een grote rol. ‘’ - BC Cangeroes Utrecht

Het kost wat moeite voor de gemeente om altijd transparant te zijn naar bewoners. Het is natuurlijk niet niks, overheidstaken overdragen. Er komt aardig wat bij kijken; financiën, beheer, wetgeving en meer. 

Praktijkkennis en het lokale netwerk die veel bewoners bezitten, maakt in Utrecht een groot verschil. Het geeft lokale bewoners een kans om hun belangen te vertegenwoordigen. 

3. De wijk als basis

Initiatieven georganiseerd door buurtbewoners hebben een grote impact op de saamhorigheid. Nieuwe initiatieven zoals een kinderopvang gerund door alleen ouders, kan ervoor zorgen dat kinderopvang betaalbaar blijft en de opvang veel persoonlijker wordt. Hiermee creëer je een stuk maatschappelijke waarde. 

Right To Challenge wordt al op meerdere plekken gebruikt en heeft een enorme potentie. Als overheid en bewoners leren samenwerken, ontstaat er een dynamische samenleving. Elkaar blijven uitdagen leidt tot het maximaal benutten van kansen die onze leefomgeving beter maken. 

Tijd voor verandering in jouw wijk? Wij helpen je graag met deze uitdaging. Neem contact met ons op of kom langs voor een kop koffie! ☕️

Good Practices!

Right to Challenge in RotterdamVoorwaarden en voorbeelden in Rotterdam van de Right To Challenge

Right to Challenge | Rotterdam.nl

Rotterdam is van ons allemaal. Daarom is de gemeente gestart met Right 2 Challenge. Het is een vorm van meedoen waarmee…www.rotterdam.nl

VNG RTCUitleg over de inhoud van Right To Challenge en de veranderende samenwerking tussen bewoners en gemeente

Right to Challenge (RtC) | VNG

Op dit moment geven gemeenten vorm aan het Right to Challenge (RtC). Dit 'Recht om Uit te dagen' kan gezien worden als…vng.nl

Geschreven door:

Nienke Goossen

Deel deze pagina:

Dit is het samenwerken van de toekomst

Gamification: wat ik in twee weken heb geleerd

Hoe zijn publieke ruimten goed in te zetten?