Betekenisvolle Ruimte: van onbruikbaar naar ontmoetingspunt

Hoe wordt een ruimte betekenisvol?

Welk gevoel je hebt bij een plek is bepalend of je praat over betekenisvolle ruimte. Mensen vinden het van nature fijn om zich ergens thuis te voelen. Je voelt je hier vrij, veilig en besteed tijd aan hoe het er eruitziet.

‘’ Betekenisvolle Ruimte stelt de wensen en behoeftes van de mensen die er wonen, werken en verblijven centraal ‘’  —  Hans Oude Avenhuis

Dit ‘huiskamergevoel’ naar de openbare ruimte brengen is een uitdaging. Door fysiek iets te veranderen, zullen sociale veranderingen plaatsvinden. De sociale cohesie gaat omhoog en er ontstaat een waardevolle plek voor omwonenden en gebruikers!

Vooruitgang door flexibiliteit

Flexibiliteit is de sleutel. Ongebruikte of verwaarloosde ruimtes zijn plekken om te experimenteren, te leren en te verbeteren. Geen langdradige ontwerpplannen. Kleine veranderingen kunnen veel impact hebben, net zoals bij het Backyard Experiment. Dat lees je straks..

Met de opkomende Omgevingswet (2021) neemt de flexibiliteit voor het ontwikkelen van de openbare ruimte toe. Dit betekent onder andere minder wetten en regels en meer ruimte voor initiatieven uit de buurt. Dé kans om het oude plein bij jouw in de buurt om te toveren tot een ontmoetingspunt. 

Een kleurrijke afsluiter

In Australië is een prachtig voorbeeld van betekenisvolle ruimte en de impact ervan. Dit buurtplein werd binnen no-time omgetoverd van een passage naar een ontmoetingsplek. Wat alleen kleur al doet!

Tijd genoeg? kijk het hele filmpje. Het is de moeite waard. Druk, druk, druk? Bekijk minuut 4:40–6:00

Fysieke verandering leidt bij het BackyardExperiment tot sociale verandering. Een verwaarloosd stadsplein… daar liggen kansen! Alle bewoners liepen er elke dag, zonder op of om te kijken.

Het plaatsen van stoelen, kleuren van tegels en ophangen van lampen. Met als gevolg: 247% meer mensen, 190% meer voetverkeer en 0 stoelen gestolen. Een enorme impact voor gebruikers, lokale economie (De ☕️tent draaide overuren) en de sociale cohesie. Dit laat zien hoeveel mogelijkheden er zijn, zelfs met weinig middelen!

Bij TriMotion zijn wij veel bezig met Betekenisvolle Ruimte. Denk bijvoorbeeld aan het Beekplein! Liggen er mogelijkheden in uw omgeving? Neem dan contact met ons op of kom langs voor een kop koffie!

Geschreven door:

Hans Oude Avenhuis

Deel deze pagina: