Trafo - Oogst

Transformatiehuis

Het transformatorhuis op Oogst, Hengelo, had vroeger een belangrijke functie voor nabijgelegen fabrieken, waarbij hoogspanning werd omgezet naar laagspanning voor huishoudelijk gebruik en de omliggende industrie. Toen de industrie uit de binnenstad verdween, verloren deze transformatoren hun functie.

Transformeren

Tijdens de renovatie en opbouw van de culturele broedplaats Oogst werden de transformatoren verwijderd en schoongemaakt. Dit inspireerde de initiatiefnemers bij Oogst om het transformatorhuis nieuw leven in te blazen en het cultureel erfgoed te behouden. De gemeente Hengelo gaf groen licht voor het project. TriMotion kreeg hierin de creatieve vrijheid om één transformator om te vormen tot een indrukwekkend lichtkunstwerk, een eerbetoon aan het verleden en een symbool van vernieuwing.

Impact

Nu zie je, wanneer je het lichtkunstwerk bekijkt, de symboliek van de in- en uitstroom van energie, weergegeven door licht. In de toekomst zal het lichtkunstwerk ook het energieverbruik van Oogst visualiseren, waardoor bezoekers een tastbaar inzicht krijgen in de duurzame ontwikkelingen op het terrein.

De Trafo heeft een permanente plek gekregen op het Oogst-terrein. Wil je de Trafo bewonderen? Kom dan langs op het Oogst-terrein, elke vrijdag en zaterdag vanaf 16:00 uur geopend.

Team:

Rense Notenboom

Service Designer & Creatief technoloog

The Blackbox

SIW - Lichtbus

REACT - Lichtfestival Hengelo

Storytelling