Placemaking Jolplein

Het versterken van sociale cohesie in de wijk Jol, Lelystad.

Social Design

DE OPGAVE

De wijk Jol in Lelystad is een levendige omgeving. De uitdaging ligt echter in het creëren van sociale cohesie. Het buurtplein moet een centrale plek worden met een gezonde buurteconomie. De gemeente Lelystad, studenten van de HAN, de woningbouw en buurtbewoners zijn met hulp van TriMotion betrokken om de uitdaging aan te gaan.

Aan de slag op het plein met de buurt.
Aan de slag op het plein met de buurt.

ONZE OPLOSSING

Door de openbare ruimte te gebruiken voor ontmoeten, ontdekken en verbinden ontstaat sociale integratie. TriMotion faciliteert het creatieve proces door alle partijen samen te brengen en zo tot effectieve ideeën te komen. Oplossingen komen er dan ook: De Jolcoin wordt ingezet als wijk-betaalmiddel, het gemeenschappelijk gebruik van gereedschap wordt geïntroduceerd en een centrale buurtkamer wordt geopend. Alles in afstemming met de wensen en eigen inzet van buurtbewoners. Het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie steunt het proces met de titel ‘Designing a community of care’.

In gesprek met buurtbewoners op locatie
In gesprek met buurtbewoners op locatie
Ook de kinderen dachten mee over het plein.
Ook de kinderen dachten mee over het plein.

DE IMPACT

Het praktijkonderzoek heeft in 2019 concreet een vervolg gekregen. De bewoners zijn gestart met het opfrissen van het plein, langzaam wordt het groener en kleurrijker. In het voorjaar van 2020 is er een feestelijke opening van het plein en de nieuwe buurtkamer!

TriMotion ondersteunt de Betekenisvolle Buurten door ruimtelijke- en sociale vraagstukken te onderzoeken en met concrete oplossingen te komen. Buurtbewoners en lokale partijen worden nauw in dit proces betrokken. 

Benieuwd?  Neem contact met ons op via hallo@trimotion.nl of bel +31 85 00 27 754. 

Team:

Maarten Mensink

Service Designer & Creatief designer

Hans Oude Avenhuis

Service Designer & Vernieuwer

Nienke Goossen

Service Designer & Social Designer

Rense Notenboom

Service Designer & Creatief technoloog

Service

Social Design

Placemaking
Design Thinking
Ruimtelijke vormgeving
Right to Challenge

Ontwerp Nieuwe Locatie Civilion

Social Design

Omwonen

Social Design

De GameChange Karavaan

Social Design