Oldenzaal als Hanzestad

De opgave

In de Middeleeuwen, vlakbij waar nu de Duitse grens is, lag een kleine nederzetting, in de volksmond Aldenselen of Oldensele genoemd. Tegenwoordig staat deze stad bekend als Oldenzaal. Oldenzaal heeft in de hoogtijdagen een belangrijke rol vervuld binnen de Hanze. De eerste stad in Twente met zowel stads- als marktrechten én handelsverdragen binnen en buiten Europa. 


Stichting Oldenzaalse Musea wilde deze geschiedenis verbeelden in het Palthehuis. In samenwerking met MAV Techniek wordt de reis door de Hanzeperiode met behulp van animaties en een projection-mapping getoond.

De oplossing

Met een scherp oog voor detail en een vleugje humor werd er een tijdlijn gevormd in samenwerking met het Palthehuis, dit verhaal werd verdeeld in drie hoofdstukken om de geschiedenis van Oldenzaal te vertellen. 

Quote Maarten: “De stijl was een leuke uitdaging om de rand op te zoeken tussen grappig en toegankelijk, maar serieus genoeg om historisch realistisch te zijn.”

De impact

De serie animaties zijn te bezoeken in het Paltehuis en de projection-mapping op de Sint-Plechelmusbasiliek is te zien tijdens stadswandelingen. MAV Techniek heeft een nieuwe beamer aangeschaft en een gebruiksvriendelijke handleiding gemaakt zodat de projection-mapping op elk moment gepresenteerd kan worden. 

Om de beamer goed te testen op de Sint-Plechelmusbasiliek werd zelfs een potje Tetris gespeeld op de kerk. Blijkt wel: de techniek is veelzijdig in te zetten voor toekomstige projecten.

Team:

Rense Notenboom

Service Designer & Creatief technoloog

Maarten Mensink

Service Designer & Creatief designer

Trafo - Oogst

The Blackbox

SIW - Lichtbus