Betekenis geven aan leegstaande ruimten: 3 perfecte voorbeelden

Nederland kent steeds meer leegstand, een problematisch gegeven in een land wat haar economie juist omhoog aan het trekken is. In 2018 stonden 279.000 gebouwen leeg: dat is gelijk aan 10.000 voetbalvelden. Steeds vaker zetten gemeenten, burgers en instanties in op een creatieve oplossing voor deze leegstand. De universiteit Groningen (link naar case studie) besprak in een onderzoek drie succesvolle oplossingen voor leegstaande gebouwen, we delen ze graag met je. 

  1. 1. Boekhandel Dominicanen, Maastricht
    Dichtgelegen bij de Vrijthof in het centrum van Maastricht, bevind zich de Dominicaanse kerk met een roerig verleden. De kerk kent verschillende perioden van in gebruik name en leegstand. In 2000 werd de kerk, in het kader van een groot renovatieproject in de binnenstad, flink onder handen genomen. Na de renovatie vestigde een boekhandel zich in het kerkgebouw, die tot op heden een populaire trekpleister is voor bezoekers van Maastricht. De onderzoekers van de universiteit Groningen stellen dat het succes van deze ingebruikname te danken is aan het feit dat de gemeente slechts een regulerende rol had, zij bemoeide zich verder niet met de bestemming. (link naar case studie)
  2. 2. NDSM-werf, Amsterdam
    Menig festivalganger zal zeker bekend zijn met de NDSM-werf, tegenwoordig een populaire plek voor feesten, festivals, kunstzinnige activiteiten en zelfs congressen. Maar de NDSM-werf kent ook zeker minder goede tijden. In de jaren zeventig stortten de scheepsbouwbedrijven die het havengebied van Amsterdam domineerden in. Tien jaar later ging de NDSM-werf failliet, waardoor de stad een beroep deed op EU-subsidies om de grote werf een (andere) industriële bestemming te geven. Het initiatief kwam niet van de grond, dus moest Amsterdam op zoek naar een andere bestemming. Sinds 2003 kent de NDSM-werf een culturele bestemming: kunstenaars, verenigingen, ambachtsman, maar andere initiatieven zoals tentoonstellingen, culturele bijeenkomsten, sportwedstrijden, muziekfestival kleuren de ooit zo kale werf tot een populair gebied voor Amsterdamse cultuurliefhebbers. 
  3. 3. De Melkweg, Amsterdam
    Ooit een warenhuis voor suiker, toen een melkfabriek, en toen leegstaand: de verkorte versie van de geschiedenis van een gebouw wat we nu kennen als een van de populairste muziekpodia in Nederland. In 1960 kwam het gebouw leeg te staan, wat tien jaar duurde. Een theatergroep stuitte op het leegstaande pareltje en vroeg toestemming aan de burgermeester om daar te repeteren, van kraken was geen sprake: de burgemeester gaf de sleutel van het gebouw met de boodschap ‘ga er maar iets leuks doen’. En dat is gelukt, de groep realiseerde in samenwerking met de gemeente een cultureel podium zonder visie op de toekomst, zonder te weten wat het succes zal zijn. Een prachtig voorbeeld van wat de burger kan betekenen voor haar omgeving.