Klant

Onderwerp

Placemaking

Plekken laten leven doormiddel van Projection Mapping

Casus starter


De geschiedenis van de Watertoren in Hengelo is er één om te delen met een breed publiek. Stichting in Wording heeft samen met TriMotion, Signal Visuals en anderen een projection mapping show ontwikkeld. 


Casus resultaat


Een Projection-mapping evenement waarbij de geschiedenis van de watertoren is gevisualiseerd op de watertoren.

Ons verhaal

“Wow, wat een magische plek”. Dat is de eerste gedachte bij het bewandelen van het watertoren terrein, dichtbij het centrum van Hengelo. Achter een aantal dicht begroeide struiken komt een verzameling van monumentale panden tevoorschijn. Één van de gebouwen is de 27 meter hoge watertoren die sinds 2001 buiten gebruik is.

Tegenwoordig denken we er niet meer over na. We openen de kraan, vullen een glas met water, drinken het leeg en vallen niet dood neer door tyfus. Eind 18e eeuw was dit wel anders. Elke slok was een gok. Watertorens waren de revolutie. Schoon en veilig drinkwater én een continue druk op het waterleidingsysteem. Zo kon een dorp als Hengelo uitgroeien tot een volwaardige stad. 

Twee jaar geleden is op uitnodiging van de vastgoedeigenaar een groep creatievelingen bijeen geroepen om een nieuwe invulling voor het terrein te bedenken. Lang duurt het niet: het wordt een plek waar creativiteit de vrije loop krijgt. 

Enthousiast steekt de Stichting in Wording de missie af, waarbij de stichting in november 2017 het beheer op zich neemt. Het is een groep enthousiaste creatievelingen die exposities, livemuziek en een ontmoetingsplek voor culturele ondernemers mogelijk maakt. Maar die toren, dat 27 meter hoge canvas, jeukt. Daar moet wat mee gebeuren! 


Onze grafisch ontwerper en animatie-held Maarten is gevraagd te helpen. Hij heeft zijn kennis en creativiteit mogen gebruiken in dit gave project genaamd: 'Projection Mapping'. 

Projection mapping is een techniek waarbij video’s en animaties op objecten worden geprojecteerd. Mits goed gebruikt, is deze techniek in te zetten als 'storyteller' voor een groot publiek. Een verhaal met een betekenis, geprojecteerd op een object, waarbij gebruik wordt gemaakt van de vorm om een illusie van diepte te creëeren. Klinkt ingewikkeld, met de film hieronder wordt het vanzelf duidelijk.

Met dank aan Sophie Reef is de geschiedenis van de watertoren in kaart gebracht, waarbij voor elke bijzondere gebeurtenis een scenario is ontwikkeld. Beginnende bij de tyfus uitbraak die aanleiding was voor de bouw van de watertoren. 

Met het tijdelijke beheer van Stichting in Wording, de vele vrijwilligers en de wisselende activiteiten is de watertoren een mooie vorm van placemaking. Het is een goed voorbeeld van hoe creatieve mensen zorgen voor nieuwe waarde op ongebruikt gebied en in leegstaande ruimte. 

De Projection mapping was voor ons de kers op de taart. Honderden mensen, met een biertje genoten van een stuk vergeten geschiedenis. De watertoren staat weer op de kaart in Hengelo! 


Ook een gave projectie met een goed verhaal op jouw pand? Neem contact met ons op via hallo@trimotion.nl of bel +31 85 00 27 754